68. Gudrun Steen-Andersen: Buste af Karin Michaëlis

Et portræt af Karin Michaëlis, der står foran Randers Kulturhus på det lille torv, der er opkaldt efter den berømte Randers-forfatter. Karin Michaëlis Torv er i øvrigt belligende omtrent  der hvor forfatterindens barndomshjem lå.  

Ud over at være en flittig forfatter, var Karin Michaëlis også en generøs humanist, der kæmpede for bedre vilkår for den fattige, den nødstedte og den lidende. På Thurø uden for Svendborg skabte Karin Michaëlis i 1930'erne sin egen flygtningelejr, hvor forfulgte, tyske borgere boede på hendes regning. I Østrig gav hun utrolig store summer til hjælp til mellemkrigstidens børn og ældre, der ikke længere havde nogen til at forsørge sig.

Igennem hele sit forfatterskab kredsede Karin Michaëlis tematisk om kvindeundertrykkelse, kvinders psykologi og seksualitet. Hun opnåede blandt andet stor popularitet med romanen 'Barnet' i 1902, som handler om en teenagepige, der gennemskuer sine forældres hykleri om deres forhold og bliver gradvist klar over seksualitetens farlige magt. Blandt de mere end 70 bøger i forfatterskabet er også bogen "Den farlige alder" (1910), som blev det andet store gennembrud. Den behandler kvinders overgangsalder og seksualitet i en tid, hvor det var uhørt.

Karin Michaëlis, blev ofte portrætteret, sådan at man ikke kunne se, at hun var vindøjet på højre øje. Derfor var højre side af hendes ansigt ofte skjult på fotografier. Fordi Gudrun Steen-Andersen går efter "det ærlige portræt", har hun valgt at portrættere Karin Michaëlis vindøjet, som hun var.

Gudrun Steen-Andersen står bag bronze-buster af både H.K.H Kronprinsesse Mary, Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, fhv. statsminister Poul Schlüter og tidligere borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen. Karin Michaëlis Selskabet har valgt hende til opgaven netop, fordi hun er kendt for at lave meget vellignende buster. Selskabet har med økonomisk støtte fra blandt andre Spar Nord Randers, Randers Tandhjulsfabrik og en lang række private bidragsydere gjort det muligt at få skabt bronzebusten af Karin Michaëlis.