Iguanbryderne // Niels Holm

Efter 10 år i depot er springvandet, Iguanbryderne, blevet renoveret og opsat på pladsen foran det gamle tinghus tæt på Thors Bakke.

Afsløret: 1908, renoveret 2022
Placering: Tinghuspladsen
Materiale: Granit og bronze
Højde: 3,5 m
Skænket af: Foreningen til Randers Bys Forskønnelse, private og Randers By i 1908.

Inspireret af tidens vitalistiske strømninger har Niels Holm skabt et monument af to unge mænd, der kæmper om et firben. Vitalismen var kendetegnet ved at forene et klassisk formsprog med en interesse for livskraft, sundhed og skønhed, herunder den nøgne krop. Springvandet har gennem tiden været samlingspunkt for byens borgere, men også genstand for meget debat. Iguanbryderne har stået på Frederiksplads (Østervold) fra 1908-1962 og ved Randers Stadion fra 1964-2012. Herefter blev den deponeret. Lokale ildsjæle har stået i spidsen for projektet, der bragte det nyrestaurerede springvand til Tinghuspladsen i 2022.

17 Iguanbryderne Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune har stået for initiativ og indsamling, som har gjort restaureringen og genplaceringen af Iguanbryderne mulig.

Restaureringen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål, Lemvigh-Müller Fonden, Sparekassen Kronjylland, Verdo, Randers Kommune samt lokale entreprenører; Elinstallatør John Drejer, Ingeniørfirmaet Stokvad, Anlægsgartner Torben Jensen & Søn, CS Metal og Murerfirma Niels Bugge.

Under the inspiration of the vitalist movement, Niels Holm has created a monument of two young men,
fighting over a lizard. The vitalist movement united a classical idiom with a sense of vitality, health and
beauty. The fountain has through time been a meeting point for the citizens and a lively debated issue.