70. Bar Roma på Thors Trappe

Med en totalvægt på næsten otte tons og en længde på otte meter er det i mere end en forstand et exceptionelt kunstværk, der pryder trappen ved Thors Bakke.

Erik A. Frandsens skulptur, Bar Roma, blev afsløret for offentligheden den 27. oktober 2023. Herunder kan du få mere at vide om kunstværket. 

Bar Roma er en skulptur skabt af den internationalt anerkendte billedkunstner Erik A. Frandsen. Værket er placeret midt på Thors Trappe, hvor den otte meter lange skulptur vækker opsigt allerede et godt stykke før foden af trappen. Bar Roma har form som en væltet statue og er skabt af sprøjtemalet aluminium. Selve skulpturen vejer 1,6 tons og soklen vejer 6 tons.

Bar Roma trækker på indtryk fra en arkitektonisk dannelsesrejse til Italien, hvilket også forklarer titlen på værket. Bar Roma er nemlig også navnet på en forslidt bar i den lille landsby Tresigallo, som er en af de 15 norditalienske byer Erik A Frandsen besøgte på rejsen. Sammen med kunsthistorikeren og forfatteren Tom Hermansen så Frandsen på fascistisk kunst fra 1930’erne. Mens Tyskland efter krigen slettede sporene fra nazismen, lever italienerne den dag i dag stadig med arkitekturen, billederne og symbolerne fra den fascistiske tid. Erik A. Frandsens overordnede intention med sit værk, Bar Roma, er at udfordre de bevægelser og strømninger, som sætter spørgsmålstegn ved hierarkier i samfundet. Frandsen betegner det selv som demokratisk kunst.

Thors Trappe er en nyanlagt landskabstrappe, der fører op til den nye bydel Thors Bakke i centrum af Randers. Området husede tidligere Thor Bryggeriet og kan nu byde på boliger, biograf, sundhedscenter og restaurant. Den er i sig selv en ny plads i Randers, der inviterer til at man sætter sig, nyder udsigten, værket og de mange planter, der også har fået plads på trappen. Thors Bakke udgør den nordlige ende af hovedstrøget, Østervold.

Randers er en by, hvor der arbejdes ambitiøst med kunst i det offentlige rum. I den sammenhæng er det værd at bemærke Østervolds skulpturakse, som Bar Roma er blevet en del af. Kigger man fra Thors Trappe ned ad Østervold er der nemlig udsigt til hele tre ikoniske kunstværker. På Østervold finder man således Ingvar Cronhammars to værker ”Fontænen” og ”Redfall". Ligesom som Helen Schous ”Jyske Hingst” også er at finde som en del af skulpturaksen.

Bar Roma er resultatet af et stærkt samarbejde mellem det lokale erhvervsliv og Randers Byråd. De første tiltag til at realisere projektet blev taget i 2018. Dengang mødte en lang række virksomhedsejere og kunstinteresserede borgere Erik A. Frandsen. Det var dog først i maj 2022, at ideen om den nuværende statue blev til en realitet. Erhvervslivet har indsamlet 1,5 mio. kr. til projektet. De resterende 3,5 mio. kr. er bevilliget af Randers Byråd. Værket skænkes til Randers Kommunes Kunstfond.

Skulpturen er skænket til Randers Kommunes Kunstfond af: 

- BilButikken
- BKG-Finans
- HF Christiansen A/S
- Innovation Living
- MAKEEN Energy kunstforeningen
- Multitek
- Pedersen&Nielsen Automobilforretning
- Randers Kommune
- Randers Tandhjulsfabrik
- Redmark
- Sparekassen Kronjylland
- XL-Byg Vorup
- VERDO

Desuden: ANF INVESTMENT & CONSULTANCY ApS, BellCon, Bjørn Christiansen Landinspektører, Byens Malerfirma, Danish Care Supply, Erhvervsklubben Randersklubben, Jensen Byg, John Drejer A/S, Limo Labels, National Revision, Nybolig Bjørn & Ankersen, Poul Tarp A/S, Svend Lynge.

Erik A. Frandsen er født i Randers, 20. april 1957. Han er søn af ostehandler August Frandsen, der i mange år drev butik i Randers. Erik A. Frandsen er autodidakt billedkunstner og grafiker. Han startede sin karriere som kunstner allerede i gymnasietiden. Her lånte han en gammel trykpresse af en anden Randerskunstner, Per Neble. Efter gymnasiet rejste Frandsen til Grækenland for at studere keramik. I begyndelsen af 1980érne spillede han en hovedrolle i det kunstneriske nybrud, der fandt sted i Danmark, ofte betegnet som ”de unge vilde”. Han har siden været en særdeles tydelig og dynamisk arbejdende kunstner i både det danske og det udenlandske kunstliv. Hans værker finder man både på mange kunstmuseer, i det offentlige rum og i private samlinger. Erik A. Frandsen har blandt andet udført en stor kunstopgave på supersygehuset Gødstrup i 2022. Og han har også spillet en stor rolle i udsmykningen af kronprinseparrets palæ på Amalienborg.

Randers Kunstmuseum har i perioden 28.10.2023-18.02.2024 en særudstilling med fokus på Erik A. Frandsen. På udstillingen er der både nye malerier og tegninger fra 2023 samt skitser og værker med relation til skulpturen, Bar Roma. På udstillingen er der desuden en model af skulpturen.

Se fotogalleri fra afsløringen af skulpturen Bar Roma 27. oktober 2023: 

*Foto: Jakob Lerche