69. Iguanbryderne

Efter 10 år i depot er springvandet, Iguanbryderne, blevet renoveret og opsat på pladsen foran det gamle tinghus tæt på Thors Bakke.

Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune har stået i spidsen for en indsamling, som har gjort projektet muligt. Renoveringen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål, Lemvigh-Müller Fonden, Sparekassen Kronjylland, Verdo, Randers Kommune samt med bidrag fra de lokale entreprenører; Elinstallatør John Drejer, Ingeniørfirmaet Stokvad, Anlægsgartner Torben Jensen & Søn, John Drejer, CS Metal og Murerfirma Niels Bugge.

Iguanbryderne viser to drenge, der kæmper om et firben - Iguanen. Skulpturen er er skabt af Randers-kunstneren Niels Holm og har tidligere stået på Frederiksplads (nuværende Østervold), hvor det blev indviet i 1908. Gennem tiden har de to drenge været vidne til mange vigtige, lokale begivenheder og flyttede i 1962 til en placering ved Randers Stadion. Her stod springvandet frem til 2012, da Water & Wellness skulle bygges. I årenes løb er springvandet blevet nedslidt, og i de seneste ti år har det ikke været funktionsdygtigt men har i stedet stået på depot.

Iguanbryderne var inspireret af klunketidens salonkunst, ligesom Vilhelm Bissens Storkespringvand på Strøget i København. Iguanbryderne er den tredje ældste skulptur i Randers.